Protection civile

What does the Civil Protection do?

The Civil Protection renders assistance to the population when minor and major disasters occur. She provides reinforcement to emergency services with heavy and specialized equipment. The Civil Protection in Belgium comprises 450 professionals and 650 volunteers that are available 24h/24, 365 days a year. They work in six operational units that are scattered on the Belgian territory.

Specialiteiten

Specialiteiten

De specialiteiten van de Civiele Bescherming zijn onderverdeeld in vier groepen : CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear), SAR (Search And Rescue), HTD (Heavy Technical Deployment) en ICM (Information and Communication management).

Contact

Contact

Alleen de hulpdiensten en de overheden kunnen de Civiele Bescherming rechtstreeks contacteren.

Interventies

Interventions

Statistieken van de gespecialiseerde interventies

Oefeningen en Opleidingen

Exercices & formations

Binnenlandse en buitenlandse agenda

Werken bij de Civiele Bescherming

Je kan op twee manieren aan de slag bij de Civiele Bescherming: als beroeps- of als vrijwillig personeelslid.

Historiek

Historique

De Civiele Bescherming evolueert al sinds de tweede wereldoorlog mee met de noden van de maatschappij om ondersteuning te kunnen bieden aan de bevolking. De laatste grote hervorming is gerealiseerd op 1 januari 2019 en had als doel om haar opdrachten te specialiseren en haar plaats in de hulpverleningsketen te versterken zodat de Civiele Bescherming ook aan nieuwe risico’s zoals terrorisme en klimaatverandering het hoofd kan bieden. Onze experten voeren ook vandaag hun opdrachten uit met innovatieve technieken en nieuw materieel om een complementaire bijdrage aan de andere hulpdiensten te geven.

Hervorming 2019

De Civiele Bescherming wil een meer gespecialiseerde, performante en moderne hulpdienst worden, die erkend wordt voor zijn complementaire expertise binnen de Civiele Veiligheid op twee niveaus: de Civiele Bescherming op federaal niveau en de hulpverleningszones op lokaal niveau. 

Het hervormingsplan voor de Civiele Bescherming werd gecommuniceerd door minister Jambon op 4 april 2017 en zijn uitvoering start op 1 januari 2019. 

Regelgeving

Verzameling van de wetten, besluiten en omzendbrieven over de Civiele Bescherming